Lästid:

Molnigt på Öland i december

December månads långhelg på Öland var tänkt att ägnas åt vinterfåglar och nattlandskap. Och att för första gången fota med min nyinförskaffade astro-tracker, en timelapse med Orion som stiger upp ur havet stod på planeringen. Istället var det en hel del gråväder, ganska fågeltomt och helt mulna nätter. Första kvällen fick jag några bilder på solnedgången i Ottenby med, vad jag tycker, en bra himmel över Ölands Södra Udde.

Solnedgång över Ölands södra uddeSolen har precis gått ner bakom fyren Långe Jan på Ölands södra udde. Himlen är fortfarande ljus bakom molnen. Bilden består av två foton med olika exponeringar för att få detaljer i båda ljusa och mörka partier. De båda fotona är manuellt kombinerade i Photoshop.

En fördel med vintern är att man inte behöver vara uppe så sent för att fota både solnedgången och natthimlen. I väntan på det riktiga nattmörkret tog jag en avstickare ner till Seby-badet för att undersöka om det skulle gå att komponera några nattmotiv där. När jag kom ner till badplatsen drog molnen in från väster. Besvikelsen över nattfotograferingen som aldrig blev av dämpades i alla fall något av den fina effekt som stjärnorna som lyste igenom sprickorna i det tätnande molntäcket gav upphov till. Det blev inte många bilder, men det var vackert att se!

Står stadigtSolnedgång över Kalmarsund. Vinden har mojnat och vågorna har avtagit. För att fånga rörelseni vattnet användes ett ND-filter för att få längre slutartid och en separat exponering togs för himlen

Efter det blev det inte så mycket sol eller ens fotoljus under återstoden av helgen. Trots några tappra försök att leta upp övervintrande fåglar i både buskmarker och längs stränderna kammade jag i det närmaste noll. Några trevliga möten med både skärsnäppor, snösparvar och berglärkor blev det, men det blev kikaren som fick arbeta medan kameran fick vila eftersom avståndet var på tok för långt.

Ett försök till på solnedgångsbilder blev det då solen nästan tittade fram precis innan den gick ner på fredagen. Något mer spännande motiven än en sten som översköljdes av vågorna vid Ventlinge strand kunde jag inte hitta.

En fin helg men fotografiskt ganska fattig. Både astrofotoutrustningen och det stora teleobjektivet för fågelfotografering låg orörda under hela helgen. Inte i närheten av hur helgen hade planerats, men så kan det vara. Förhoppningarna är istället på topp inför nästa Ölandsresa!

Magnus Renmyr