Lästid:

En septemberhelg på Öland

Årets första höstbesök på Öland försenades med tre veckor efter det att de assisterande barnvakterna blev tvungna att prioritera om några dagar innan det var dags för avresa. Så istället för slutet av augusti blev det mitten av september. September är ju på många sätt årets vackraste månad så det kunde varit värre.

Efter att ha kört i 50 mil i skiftande väder möttes jag av ett kraftigt slagregn med två kilometer kvar till huset. Regnet höll i sig ganska precis lika lång tid som det tog att bära in packningen från bilen till huset. Även om ovädret mattades höll det i sig större delen av första dagen så det blev bara ett kort besök i Ottenby på eftermiddagen.

Solnedgång över Ölands södra uddeSolen går ner över Hahns fiskarstugor och Ölands Södra Udde. Bilden är en HDR-framkallning av tre bilder för att få detaljer i både ljusa och mörka partier.

Fredagen blev desto bättre! Även om solen inte riktigt ville titta fram var vädret helt ok. Det som var tänkt som ett kortare besök i södra lundtornet blev nästan en heldag med ett stort antal sparvhökar, flera lärkfalkar, några tornfalkar, en eller två pilgrimsfalkar, olika vråkar och en mindre skrikörn som grädde på moset.

SparvhökI mitten av spetember passerar stora mängder rovfåglar Öland på sin väg söderut. Vissa dagar känns det som om sparvhökarna finns överallt.

Väldigt många bilder blev det även om det oftast är en grå himmel som får agera bakgrund. I mångt och mycket är ju rovfågelsträcket över Södra Lunden en upplevelse snarare än ett fototillfälle.

LärkfalkUnder flyttningen söderut passar lärkfalkarna ofta på att födosöka en sund över Södra Lundsjön.

Till kvällen hade prognosen lovat heltäckande molntäcke från ungefär midnatt. Det visade sig stämma väldigt väl! Planen var att fota vintergatan över alvaret i Skärlöv. Innan molnen tog över blev det några fina timmar med både stjärnor och norrsken. Så här långt söderut är norrskenet så svagt att det knappt syns med blotta ögat. Men med kamerans långa slutartider är det inget problem att registrera det.

Lördagen bjöd på ganska tråkigt väder så det fick bli en sovmorgon efter den sena kvällsturen. De planerade fågelfotostoppen gav just inget alls. Förhoppningarna stod istället till ett nattbesök i Ottenby. Inledningsvis såg det mycket bra ut, när skymningen kom var det bara några tunna molnslöjor som snabbt drog förbi medan den gnistrande stjärnhimlen framträdde allt tydligare.

Tanken var att rigga upp ena kameran för att försöka skapa en time-lapse film när vintergatan steg över Hahns fiskarstugor med fyren Långe Jan i bakgrunden. Med den andra kameran skulle jag försöka hitta intressanta motiv antingen vid fiskarstugorna eller ute på Schäferiängarna. Efter en knapp halvtimme var utrustningen både stativ, kameror och framför allt frontlinserna på objektiven täckta av fukt. Det låg en ganska tjock markdimma upp till ca en och en halv meters höjd, över det var det gnistrande klart. Men den höga luftfuktigheten gjorde det omöjligt att hinna ta mer än en eller två bilder innan objektiven var helt täckta med fukt. Återstod bara att slå till reträtt och sakta leta sig norrut i den obefintliga sikten. Ett snöpligt slut men det var verkligen ingen idé att försöka fota mer. Så småningom lättade dimman och ersattes av moln.

Magnus Renmyr