Lästid:

Fågelfoto från gömsle i Extremadura, tredje dagen

Nu började värmen komma på allvar. Från att ha varit strax över 20 grader som varmast på dagarna och ganska kyligt på nätterna var det nu plötsligt 37 grader på dagen. Lite väl snabb ökning för att vara riktigt bekvämt!

Förmiddagspasset var med flytgömsle i ett nytt vattenhål. Även den här dammen låg precis på andra sidan gränsen inne i Portugal, mindre än en halvtimmes bilresa från stugorna. Den här dammen var större och mer triangulär till formen vilket gjorde det svårare att få en känsla för var det fanns intressanta fåglar. Delen som verkade intressantast gav naturligtvis direkt motljus när solen kom upp. Uppmuntrad av gårdagens försök med motljusfotografering var inte det särskilt avskräckande.

SkedstorkLängst in i dammen stod ett tiotal skedstorkar när solen gick upp. Det fanns inget utrymme att manövrera på så det fick bli motljusbilder på storkarna.

Här var det ett ännu bättre fågelliv än i gårdagens damm. Arterna var till stor del samma men tallrikare med vadarsvalor som rastade, stora mängder sothöns och smådoppingar (säkert över femtio smådoppingar), hägrar (grå-, silkes- och kohäger), storkar (vit- och skedstork) samt styltlöpare som dominerande vadare.

Vit storkDe vita storkarna uppehöll sig gärna på sluttningar en bit från vattnet.

En svartbukig flyghöna kom ner på besök och en kungsfiskare flög förbi när vi var på väg tillbaka till bilarna. Naturligtvis fanns det gott om biätare och några härfåglar.

Med rest kamHärfågeln visar fjäderkammen som gett den dess namn

I luften cirkulerade inte bara sandtärnor och småtärnor utan också tornseglare, hus-, ladu- och rostgumpssvalor. Mindre exotisk var den skäggdopping som låg mitt i dammen men den vägdes upp av sällskapet, en hona rödhuvad dykand med två ungar. Återtåget till bilen blev kämpigt med massor med något sjögräs liknande som skulle forceras och då la sig som en kokong runt kroppen samt tre vassruggar som precis gick att gå runt utan att förlora fotfästet. För även om flytgömslet kunde hålla både mig och kameran flytande var det inte någon höjdare att simma med!

FlytgömsleEtt av våra flytgömslen som användes under vistelsen i Extremadura

Sammanfattningsvis en fantastisk fågellokal men svårt att få bra bilder. Kanske hade det varit en enastående fotolokal om man kommit dit oftare så att man kunnat arbeta fram en strategi. För ett engångsbesök kändes den lite svår som fotolokal men som sagt fantastisk som fågellokal! Ungefär 800 bilder blev det i alla fall!

StyltlöpareStyltlöparen med sina närmast löjligt långa ben vadar utan problem ut på djupare vatten än andra vadare.

Till eftermiddagssittningen hade Alve och vår spanske värd, Alfonzo, som båda var mycket måna om att vi skulle få fota rödfalkar sett ut en lite annan placering av gömslet som vi varit i två kvällar tidigare. Falkarna var ju där, det gällde bara att hitta deras nya favoritsittplatser. De hade också gjort en enklare modifiering av gömslet för att det skulle bli bekvämare att sitta i.

Gömsle för rödfalkMed tre fotografer och stekande sol blev gömslet förhållandevis kvavt. Vi hade rodfalkar på taket till gömslet men inte på stenarna som var tänkta att foto falkarna på.

Tyvärr var falkarna inte införstådda med planen, så trots att vi såg fem rödfalkar som höll till i närheten ville ingen komma ner till oss för att bli fotograferade. Minervaugglan som vi fotat kvällen tidigare kunde höras då och då, och också ses nu när vi visste precis var vi skulle titta. Det gick att fota ugglan om man inte ville komma hem med tomt minneskort, men med tanke på att vi redan fått fantastiska bilder med oss från ugglegömslet kändes det inte särskilt lockande!

Innan middagen hann jag precis med ett snabbt besök vid stranden. Solen hade redan gått ner och sjön låg stilla. En snabb bildserie var allt jag hann ta innan det var dags att gå tillbaka för att äta middag.

Solnedgång över AlquevaI den översvämmade dalgången som utgör sjön Alqueva finns det gott om sådana här döda träd som sticker upp ur vattnet.
Magnus Renmyr